Independence Day Special: Check how much you know about your nation

1. Who said this statement; "A flag is not only a symbol of our independence but also the freedoms of all people."

(a) Jawaharlal Nehru

Ads by Jagran.TV

(b) Mahatma Gandhi

(c) Sardar Vallabh Bhai Patel

(d) Dr. Bhim Rao Ambedkar

Ans: a

2. Who designed the current National Flag of India?

(a) Sachindra Prasad Bose

(b) Sukumar Mitra

(c) Pingali Venkaiya

(d) Sarojini Naidu

Ans: c

3. When did the "Chakra" in the National Flag replace the Charkha (spinning wheeel)?

(a) 1932

(b) 1935

(c) 1942

(d) 1947

Ans: d

4. Which statement is not true about India's National Flag?

(a) The ratio of the length and width of the flag is 2: 3

(b) There is a 'Charkha' in the middle of the white stripe, which is a symbol of progress and mobility

(c) The "Charkha" between the flag is taken from the Ashok Chakra

(d) The diameter of "Charkha" is approximately three-fourths of the width of the white stripe of the flag

Ans: a

5. Which of the following can be considered as a crime?

(a) Wearing the flag down the knee

(b) Using the National Flag made of plastic

(c) Use of National Flag for business, business or profession

(d) All of the above

Ans: d

6. Which colour remains at the top while hoisting the National Flag?

(a) Green

(b) White

(c) Saffron

(d) Red

Ans: c

7. What is the mean of white colour used in the National Flag?

(a) Sacrifice

(b) Truth and Purity of thoughts

(c) Prosperity of life

(d) None of the above

Ans: b

8. Where can the National Flag be hoisted?

(a) At Rashtrapati Bhavan

(b) At Parliament House

(c) At the houses of common people

(d) All of the above

Ans: d

9. Under which article did the Supreme Court declared the right to hoist the National Flag as the Fundamental Right?

(a) Article 19 (i)

(b) Article 14

(c) Article 18

(d) Article 21

Ans: a

10. Where will the biggest National Flag be hoisted by Indian diaspora?

(a) New York

(b) Berlin

(c) London

(d) New Delhi

Ans. a

Traffic Arrangement in Hyderabad for Independence Day Celebrations

Rajnath Singh ahead of Independence Day says 'Any country that looks bad lying on us...'

Every citizen of country should know these highlights related to national anthem and flag

- Sponsored Advert -

Most Popular

- Sponsored Advert -