These questions are based on static and current

Feb 09 2021 07:37 PM
These questions are based on static and current

1. As per Budget 2021, what is the disinvestment target for the financial year 2022?

A. 1.75 lakh crores
B. 1.65 lakh crores
C. 2 lakh crores
D. 1.76 lakh crores
Ans. A

2. Choose the correct statement about Phumdis from the following.

1. It is a heterogeneous mass of vegetation, soil and organic matter at different stages of dissolution floating above Chilka lake.
2. Keibul Lamjao is the only floating national park in the world where Phumdis are found.
A. 1 only
B. only 2
C. Both 1 and 2
D. none of these
Ans: D

3. When was the Economic Survey first introduced?

A. 1947-48
B. 1950-51
C. 1949?50
D. 1991?92
Ans. B

4. According to Survey 2021 how much India's economy can contract?

A. 7.2%
B. 7.7%
C. 8,3%
D. 6.7%
Ans. B

5. Choose the correct statement about the recovery rate:

1. An early rapid lockdown provided economic recovery in the medium to long-term time.
2. India has seen U shaped recovery.
A. 1 only
B. only 2
C. Both 1 and 2
D. none of these
Ans: A

6. In the Union Budget 2021, the Finance Minister promised that which of the following has been relieved from double taxation?

A. All taxpayers
B. Foreign nationals
C. Non-Resident Indians abroad
D. none of these
Ans. C

7. Choose the incorrect statement about Aung San Suu Kyi.

A. She is a Burmese politician. 
B. She is a diplomat and a writer. 
C. She has been awarded the Nobel Prize. 
D. She is a pilot. 
Ans. D

8. When is World Cancer Day celebrated?

A. 4 February
B. 27 January
C. 5 March
D. February 14
Ans. A

9. What is the theme for World Cancer Day this year?

A. I am and I will
B. I will overcome
C. I can, we can
D. none of these
Ans. A

10. Choose the correct statement about blood cancer.

1. This cancer affects the production and function of blood cells.
2. This cancer can start in any part of the body.
A. 1 only
B. only 2
C. Both 1 and 2
D. none of these
Ans: A

Also Read-

Prepare for competitive exam with these questions

If you want a dream career, then follow these things

Try these easy ways to get success in life