These questions of static GK and current events

Feb 09 2021 04:32 PM
These questions of static GK and current events

1. Nord Stream 2 is a pipeline from Russia to Germany via the Baltic Sea.
The pipeline is already built and will be commissioned in late January.
A. 1 only
B. only 2
C. Both 1 and 2
D. none of these
Ans. A

2. Nord 2 stream is being launched from which city of Russia?

A. ust-luga
B. Vyborg
C. Greifswald
D. none of these
Ans. A

3. Which is the first Bad Bank in the world?

A. Mellon Bank
B. Bank of China
C. JPMorgan Chase & Co.
D. none of these
Ans. A

4. In relation to Bad Bank, give the following answers.

1. Bad Bank includes the facility of lending itself and taking deposits.
2. The process of taking a loan in Bad Bank is usually less than the book value of the loan.
A. 1 only
B. only 2
C. Both 1 and 2
D. none of these
Ans. B

5. Regarding Indian Railway Finance Corporation, choose the correct statement.

1. It is a subsidiary of Indian Railways.
2. It was established in the year 1986.
A. 1 only
B. only 2
C. Both 1 and 2
D. none of these
Ans. C

6. When was Guru Govind Singh's birth anniversary celebrated in 2021?

A. 21 January
B. 16 January
C. 13 January
D. 20 January
Ans. D

7. Which Sikh Guru suffered martyrdom at the hands of Aurangzeb?

A. Guru Ram Dev
B. Guru Gobind Singh
C. Guru Tegh Bahadur
D. Guru Nanak
Ans. C

8. Select the correct statement regarding the Indian Innovation Index 2020.

1. Its objective is to create a comprehensive framework for continuous evaluation of the country's innovation environment.
2. The third report of the Indian Innovation Index has been released on 20 January 2021.
A. 1 only
B. only 2
C. Both 1 and 2
D. none of these
Ans. A

9. Choose the correct statement regarding Global Terrorism.

1. United Nations Office of Counter-Terrorism (UNOCT) was launched on 19 January 2020.
2. This program will deal with terrorist threats worldwide.
A. 1 only
B. only 2
C. Both 1 and 2
D. none of these
Ans. B

10. Choose the correct statement about the Indian Innovation Index 2020.

1. It has two grounds for checking the performance of Knowledge Output and Knowledge Diffusion states.
2. Delhi retained its first rank this time and Karnataka topped the 'Major States' category.
A. 1 only
B. only 2
C. Both 1 and 2
D. none of these
Ans. C

11. Choose the correct statement about the Great Green Wall Project.

1. The African Union started this project in 2007.
2. The project will be expanded in the Sahel region, from Senegal in the west to Djibouti in the east.
A. 1 only
B. only 2
C. Both 1 and 2
D. none of these
Ans. C

Also Read:-

Recruitment for posts of Assistant Professor, Know full details

Gorakhpur AIIMS Recruitment for Professor, Know Details

NTA Recruitment for many posts including Stenographer, Programmer