Which British Governor-General passed a resolution on financial decentralization for the development of local self-government in 1870?

1. Which of the following falls under the 12th Schedule of the Constitution?

A. Roads
B. Non-conventional energy sources
C. Both A and B
D. None of these

Ans. C

2. Which was the first municipal corporation of India?

A. Calcutta
B. Lucknow
C. Madras
D. Allahabad

Ans. C

3. Urban Local Governance System was established by which amendment?

A. 71st
B. 74th
C. 99th
D. 10th

Ans. B

4. Which British Governor-General passed a resolution on financial decentralization for the development of local self-government in 1870?

A. Lord Ripon
B. Lord Curzon
C. Lord Mayo
D. None of these

Ans. C

5. Which of the following can be included in urban local government bodies?

A. Pollution Control Board
B. Township
C. UDA
D. All of the above

Ans. D

6. Which of the following statements is/are correct about Port Trust?

i) they do not need to be installed in port areas.
ii) A port trust is created by an act of parliament.

A. only i
B. only ii
C. Both i and ii
D. None of these

Ans. B

7. Which of the following statements is/are correct about the 74th Amendment?

i) It contains provisions ranging from Article 243-P to 243-ZG.
ii) It also added a new 12th schedule to the Constitution, including 18 functional items from municipalities.

A. only i
B. only ii
C. Both i and ii
D. None of these

Ans. C

8. Which of the following statements is/are correct regarding the municipal corporation and municipality?

i) A mayor is mostly elected for a year.
ii) The municipal commissioner is indirectly elected by the elected members of the municipal corporation.

A. only i
B. only ii
C. Both i and ii
D. None of these

Ans. C

9. Which of the following are the sources of revenue of urban local bodies in India?

(i) Tax
(ii) Rent
(iii) Fee

A. only i
B. only ii
C. Both i and ii
D. All of the above

Ans. D

Quiz Time? Which tributary of Ganga flows in Chamoli district?

When is International Tiger Day observed?

Which of the following are the objectives of Parker Solar Probe Mission?

- Sponsored Advert -

Most Popular

- Sponsored Advert -