Quiz Time: Which is the highest capacity nuclear power plant in India?

1. Which is the highest capacity nuclear power plant in India?

A. Tarapur
B. Kudankulam
C. Kakrapar
D. Kaiga
Ans. B

2. Which was asia's first nuclear reactor?

A. Calder Hall
B. Apsara
C. Tarapur
D. Kashiwazaki-Kariwa
Ans. B

3. Who presided over the Indian National Congress during the Swadeshi movement?

A.  Dadabhai Naoroji
B. AO Hume
C M.K. Gandhi
D. B.G. Tilak
Ans. A

4. Which of the following statements about khilafat movement is/are correct?

1. The Amritsar session of the INC gave a new direction to the Khilafat movement.
2. The Khilafat movement was launched to support the Ottoman Empire.

A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D none of these

Ans. C

5. Who was the founder of the Anushilan Committee?

A.G.K. Gokhale
B. Barindra Kumar Ghosh
C. S.C. Mukherjee
D. B.G. Tilak
Ans. B

6. After which incident gandhiji withdrew national support from the British?

A. Jallianwala Bagh Massacre
B. Black Friday
C. Incident of Chauri Chaura
D. None of these
Ans. A

7. When was the Jallianwala Bagh incident taken place?

A. April 14th, 1910
B. April 13, 1919
C. April 12, 1919
D. April 12, 1920
Ans. B

8. In which year was the Quit India Movement launched?

A. 1941
B. 1942
C. 1946
D. 1945
Ans. B

9. Which of the following is not part of an animal cell?

A. Cytoplasm
B. Plastic
C. Nucleus
D. Mitochondria
Ans. B

10. What was the name of the earthquake caused by the Fukushima nuclear disaster in Japan?

A. Great Tohoku earthquake
B. Honshu earthquake
C. Amami earthquake
D. None of these
Ans. A

Monalisa's blue bikini avatar robbed the hearts of fans

Devoleena calls Shamita a 'worm'

Ind vs NZ, 2nd Test Updates: Shreyas Iyer creates history after 52 years

 

 

 

 

- Sponsored Advert -

Most Popular

- Sponsored Advert -