Which is the world's highest volcanic mountain?

Question 01. Which is the highest plateau in India?
North – Plateau of Ladakh

Question 02. Who produces Bagan agriculture?
Answer – Non-food crops

Question 03. What is the area of crops in India?
Answer: 60 to 70% of the area of foodgrains

Question 04. Which is the most abundant area in jute production?
North – West Bengal

Question 05. Where is the maximum area of jute in India?
North – West Bengal

Question 06. Which is India's highest military award given for courage and valour in war?
Answer – Param Vir Chakra

Question 07. Under the permanent settlement, what percentage of the entire revenue of the landlord was decided to be given to the state?
Answer: 89%

Question 08. Sohan Valley is related to which period?
Answer: The following whole stone age sites from the ages

Question 09. What is the fertile land between two rivers called?
Answer – Doab

Question 10. Which is the longest river on the Indian Peninsula?
Answer – Godavari River

Question 11. Which river is called south Ganga?
Answer – Godavari River

Question 12. Which river has its origin outside India?
North – Brahmaputra River

Question 13. The Indus river originates from which mountain range?
North – Mount Kailash

Question 14. The term 'Green Revolution' has been used to indicate which high production?
Answer: By increasing agricultural productivity per hectare.

Question 15. Green Revolution was the most successful in which states?
North – in Punjab, Haryana and Uttar Pradesh

Question 16. Green Revolution is related to which crop?
Answer: Wheat

Question 17. Who created the Richter Scale?
Answer: Charles Francis Richter (1931)

Question 18. What is the line joining places with similar seismic intensity called?
Answer: Isoseismal Line

Question 19. India has been divided into how many seismic zones?
Answer: Four (II, III, IV and V)

Question 20. Which is the world's highest volcanic mountain?
Answer – Cotopaxi (Ecuador)

Which organization makes a topographical map of India?

BJP's national Gen Sec holds meeting with top party bearers on May 25

Where is mangal giri jain pilgrimage site?

- Sponsored Advert -

Most Popular

- Sponsored Advert -