Which of the following information can be obtained from the Great Gatsby Curve?

1. When is Telangana Day celebrated?

A. 1 June

B. June 2

C. 2 July

D. 15 August

Ans. B

2. Who lost control of Hyderabad's defense and foreign affairs by signing a subsidiary treaty with the British?

A. Nizam Asaf Jah IV

B. Nizam-ul-Mulk Asaf Jah

C. Mubariz Khan


D. none of these

Ans. A

3. Who was the last Nizam of Hyderabad?

A. Qamar-du-din Khan

B. Osman Ali Khan

C. Nizam Asaf Jah IV

D. none of these

Ans. B

4. WHO has decided to use which of the following types of coronavirus:

A. Number

B. Greek alphabet

C. Latin name

D. none of these

Ans. B

5. Name the variant of Covid 19 found in India named by WHO?

A. alpha

B. Gamma

C. Delta

D. epsilon

Ans. C

6. Which of the following properties need to be classified as a Variant of Concern by WHO?

1. Increase in transmitting or harmful changes in COVID-19 epidemiology.

2. Increase the effectiveness of public health and social measures or diagnostics.

A. only 1

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D none of these

Ans. C

7. What will the older version of COVID (other than B.1.671.2) found in India be called?

A. Kappa

B. Alpha

C. Beta

D. Delta

Ans. A

8. Select the correct statement from the following with respect to the Great Gatsby Curve:

1. A value of 0 of the Gini coefficient indicates a uniform wealth distribution.

2. The Gini coefficient value practically shows the income difference greater than 1.

A. only 1

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D none of these

Ans. C

9. Which of the following information can be obtained from the Great Gatsby Curve?

A. Income inequality
B. Income Dynamics

C. Educational Dynamics

D. All of the above

Ans. D

10. By what can the distribution of income in a population be found?

A. Lorenz Curve

B. Gini index

C. Both A and B

D. none of these

Ans. C

Imp GK: Which virus causes bird flu?

The one who does what she does selflessly, Sharani- A working woman and a homemaker (sharaninarayanaofficial)

Education Ministry set target to fill vacant posts of teachers by March 2022

- Sponsored Advert -

Most Popular

- Sponsored Advert -