Which tributary of Ganga flows in Chamoli district?

Which of the following rivers is connected to Dhubri Phulbari Bridge?

A. Kosi
B. Mandakini
C. Brahmaputra
D. Hughli

Ans: C

Dhubri Phulbari Bridge will connect which two states?

A. Assam- Meghalaya
B. Manipur- Meghalaya
C. Arunachal Pradesh- Assam
D. Tripura- Assam

Ans: A

Which railway zone holds the record for the operation of the longest goods train in India?

A. South Central Railway
B. South Eastern Railway
C. South East Central Railway
D. South Western Railway

Ans: C

4- What is Vasuki?

A. A temple
B. Goods train
C. Indian Rocket Launcher
D. Bridges in Tamil Nadu

Ans: B

5- Which of the following statement is correct on Vasuki?

i) The total length of Vasuki is about 3.5 km.
ii) It consists of 500 wagons.

A. Only 1
B. Only 2 
C. Both 1 and 2
D. None of these

Ans: A

6- Choose the correct facts on the incident of Chauri Chaura:

i) It happened at the time of quit India movement.
ii) It happened on February 4, 1922.

A. Only 1
B. Only 2 
C. Both 1 and 2
D. None of these

Ans: B

7- What did Mahatma Gandhi do after the Chauri Chaura incident?

i) They stopped the non-cooperation movement in the State of Uttar Pradesh.
ii) He sat on a fast from the day after his arrest till death for the release of the prisoners

A. Only 1
B. Only 2 
C. Both 1 and 2
D. None of these

Ans: D

8- Which tributary of Ganga flows in Chamoli district?

A. Nandakini 
B. Mandakini
C. Dhauli Gang
D. Sage Ganga

Ans: C

9- Which of the following power project has been affected by Chamoli flash floods?

A. Tehri Power Project
B. Tapovan Hydel Project
C. Sardar Sarovar Project
D. Nathpa Jhakri Dam

Ans: B

10- Which of the following is not the cause of the glacier outbreak?

A. Earthquake
B. Volcanic eruption
C. erosion
D. None of these

Ans: D

UN Chief Guterres condemns church attack in Nigeria

In which year did humans set foot on the moon for the first time?

Which is the largest country in the world?

- Sponsored Advert -

Most Popular

- Sponsored Advert -