Where does the month of October and November receive heavy rainfall?

Question 1. Which metal was first used by humans?
Answer – Copper

Question 2. Which city is famous for its grapes?
Answer – Nashik (Maharashtra)

Question 3. Koyna Dam is located in which state?
Answer – Maharashtra

Question 4. In which month is the harvest of Sharifa harvested?
Answer: Beginning of November

Question 5. The 'Oscar Award' is awarded to-
By the North National Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Question 6. Who was the first Hindi writer to receive the Jnanpith Award?
north Sumitranandan sect

Question 7. The first recipients of the Saraswati Samman are-
North Harivansh Rai Bachchan

Question 8. The first Vibhuti conferred with 'Bharat Ratna' is-
Answer: Dr. S. Radhakrishnan

Question 9. Who was the first to be honoured with the Posthumous Bharat Ratna Award?
North Lal Bahadur Shastri

Question 10. The first foreigner to be honoured with 'Bharat Ratna' is-
North Khan Abdul Gaffar Khan

Question 11. When was the atomic bomb dropped on Japan during World War II?
Answer : August 6, 1945

Question 12. Himsagar Express runs between which two places?
Answer – Jammu and Kashmir

Question 13. Which country is called the "land of the rising sun"?
Answer – Japan

Question 14. What is the name of the capital of Madhya Pradesh?
Answer – Bhopal

Question 15. Tokyo is the capital of which country?
Answer – Japan

Question 16. Which is the largest country in the world?
Answer – Russia

Question 17. The latitude of mainland India is spread between?
Answer – Between 8'4' North and 37'6' North

Question 18. What is the heavy rainfall in the months of October and November?
North – On the Coromandel Coast

Question 19. Why does the south-west monsoon in Chennai receive less rainfall than other places?
Ans – because the monsoon moves parallel to the Coromandel coast, Chennai is very hot and does not allow moisture to condense, they are offshore winds.

Question 20. What is the trend of monsoon rains from Guwahati to Chandigarh?
Answer – Hassan Trends in a Year

BJP's national Gen Sec holds meeting with top party bearers on May 25

What is the size of Madhya Pradesh?

Where is mangal giri jain pilgrimage site?

- Sponsored Advert -

Most Popular

- Sponsored Advert -