Who was the inventor of Bitcoin?

1. Who was the inventor of Bitcoin?

A. Elon Musk
B. Satoshi Nakamoto
C. Vitalik Buterin
D. Nick Szabo
Ans. B

2. Where was the first Bitcoin ATM (Bitcoin ATM) installed in India?

A. Delhi
B. Bengaluru
C. Mumbai
D. Kolkata
Ans. B

3. World Air Quality Report 2020 released by which organization?

A. IQ Air
B. Amnesty International
C. UNICEF
D. None of these
Ans. A

4. Choose the correct statement according to the World Air Quality Report 2020.

1. 1.6% of South Asia's cities meet the PM 2.5 target standardized by WHO.
2. 37 of the 40 most polluted cities are from South Asia.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D None of these
Ans. C

5. Which is the most polluted city in the world as per World Air Quality Report 2020?

A. Xinjiang
B. New Delhi
C. Tokyo
D. New York
Ans. A

6. Which statement is/are correct regarding Genome mapping of the ocean.

1. Samples of microorganisms in the ocean will be collected at an average depth of 100 km.
2. The study will help identify stress factors that control changes in RNA and DNA in ocean microbes.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D None of these
Ans. B

7. Which of the following statements is/are correct as per the Medical Termination of Pregnancy (Amendment) Bill, 2021 (Medical Termination of Pregnancy Bill, 2021)?

1. The Medical Termination of Pregnancy (Amendment) Bill, 2020 will amend the Medical Termination of Pregnancy Act, 1971.
2. For special category women, the upper limit of pregnancy has to be increased from 20 to 24 weeks.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D None of these
Ans. C

8. As per the Medical Termination of Pregnancy (Amendment) Bill, 2021, how much will the upper limit of pregnancy be increased for women of special categories?

A. 18-20 weeks
B. 20-24 weeks
C. 24-28 weeks
D. 16-20 weeks
Ans. B

9. In which city will India's first underwater tunnel be built?

A. Goa
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Kochi
Ans. B

10. Which statement is/are correct about the Major Port Authorities Bill, 2020?

1. The bill will make the country's major ports more autonomous and will give major emphasis to the maritime sector.
2. The bill will provide faster and transparent decisions to give stakeholders and better project performance benefits.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D None of these
Ans. C

Imp GK: Which country has used RTG technology for the first time?

Watch: GM's Moon rover vehicle gets a closer look in CGI-powered video

EC raises limits to spend more money in elections

- Sponsored Advert -

Most Popular

- Sponsored Advert -