Quiz: Three model villages in Indo-Tibetan border area are being built in which state?

1. When is National Security Day celebrated?

A. March 2
B. March 3
C. March 4
D. March 5
Ans. C

2. Choose the correct statement, according to the objectives of National Security Day.

1. The main objective behind celebrating this is to spread the security, health and environmental movement in the country.
2. This program is attended by various industries at different levels.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D None of these
Ans. C

3. When was the National Security Council established in India?

A. March 4, 1966
B. March 3, 1965
C. March 2, 1962
D. March 4, 1966
Ans. A

4. Choose the correct statement regarding the National Food Security Act, 2013.

1. It assures 5 kilograms of foodgrains per person per month. Rice is Rs. 3 per kg, wheat is Rs. 2 per kg and coarse cereals are Rs. 1 per kg.
2. The Act does not ensure food for children up to 14 years of age.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D None of these
Ans. A

5. Which Ministry of India inaugurated the Global Bio-India 2021?

A. Ministry of Environment
B. Ministry of Science and Technology
C. Ministry of Health and Family Welfare
D. Ministry of External Affairs
Ans. C

6. The word biotechnology is given by

A. Walter Gilbert
B. Emil Siebel
C. Karoly Ereky
D. J F Crowley
Ans. C

7. Which railway service sector in India has established MRTC system?

A. Western Railway
B. Eastern Railway
C. Northern Railway
D. Central Railway
Ans. A

8. Which of the following statements is/are correct about MRTC system?

1. The system provides quick contact between train crew, station master and control center.
2. It is based on Terrestrial Trunked Radio (TETRA) digital technology.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D None of these
Ans. C

9. Which city topped the Ease of Living List 2020?

A. Pune
B. Hyderabad
C. Indore
D. Bengaluru
Ans. D

10. In which state are three model villages being built in the Indo-Tibetan border area?

A. Arunachal Pradesh
B. Uttarakhand
C. Sikkim
D. Himachal Pradesh
Ans. A

Quiz Time: Expansion cards are inserted in?

From where did the concept of judicial activism first arise?

Women can make their careers in these sectors

- Sponsored Advert -

Most Popular

- Sponsored Advert -