What is the result of putting a charge on a soap bubble?

1. Who explained the Gandhian Scheme in 1944?

A. Musk Brother Red Brother

B. N.R. Sarkar

C. Jai Prakash Narayan

D. S.N. Agarwal

2. What is the result of putting charge on soap bubbles?

A. The radius decreases

B. The radius increases

C. The bubble collapses

D. The bubble doubles

Ans. B

3. Which of the following is the gas emitted in paddy fields and raises the temperature of the earth?

A. Nitrogen

B. Carbon Dioxide

C. Carbon Monoxide

D. Methane

Ans. D

4. Below are two statements in which one is called Assertion (Assertion, A) and the other is called Cause (Reason, R).

Assertion (A): Sugarcane and sugar production in UP is higher than Maharashtra but productivity is low.

Reason (R): Most of the sugar mills in Maharashtra are in the cooperative sector.
Choose the correct code from the bottom

Both A and (R) are true and (R) (A) are correct interpretations.

B. Both (A) and (R) are true, but (R) (A) are not correctly interpreted.

C. (A) is correct, but (R) is incorrect.

D. (A) is false, but (R) is correct

Ans. B

5. How many schedules are included in the Indian Constitution?

A. 11

B. 12

C. 10

D. 13

Ans. B

6. In which schedule of the Constitution of India is the municipality explained?

A. 6th

B. 11th

C. 10th

D. 12th

Ans. D

7. Which of the following is not correctly matched?

A. Habeas corpus -- To have the body of

B. Mandamus -- We command

C. Prohibition -- To be certified

D. Quo-Warranto -- By what authority

Ans. C

8. What is the difference between habeas corpus (Habeas Corpus) and the order (Mandamus)?

1. Habeas corpus can be issued against a private person but not to the one with the mandate.

2. Habeas corpus can only be issued by the Supreme Court.

A. Only 1

B. Only 2

C. Both 1 and 2

D none of these

Ans. C

9. In which month does the calendar based on Vikram Samvat/Yuga start?

A. Puss

B. Vaisakh

C. Autumn

D. Chaitra

Ans. B

10. Which of the following rivers has fresh water in its upper reaches but saline water at the bottom?

A. Barak River

B. Luni River

C. Ghaggar River

D. None of these

Ans. B

- Sponsored Advert -

Most Popular

- Sponsored Advert -