Where is India's first elevated urban expressway?

1. Where is India's first elevated urban expressway?

A. Delhi to Gurugram
B. Lucknow to Allahabad
C. Mumbai to Pune
D. Chennai to Bengaluru
Ans. A

2. Which of the following statements is correct about elevated urban expressway.

1. Expressway is being built in four packages.
2. It will have a length of about 18.9 km in Haryana and about 10.1 km in Delhi.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D none of these
Ans. C

3. What is the Umbrella Project for Highway Sector in India?

A. Sagarmala Project
B. Golden Quadrilateral
C. Bharatmala Project
D. National Corridor Project
Ans. C

4. What is GISAT-1?

A. Geo Imaging Satellite
B. Geo Stationary Satellite
C. Geosynchronous Satellite
D. None of these
Ans. A

5. What is the purpose of GISAT-1?

1. It will provide real-time imaging of large areas of the Indian subcontinent at constant intervals.
2. This satellite is used for natural disasters or any short-term events/events. Will be helpful for quick monitoring of episodes.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D none of these
Ans. C

6. Which of the following NETRA project was launched?

A. ISRO
B. DRDO
C. Indian Army
D. NASA
Ans. A

7. Who has been awarded the 'First Ever Kid of the Year' ('First ever Kid of the Year') by Time Magazine?

A. Gitanjali Rao
B. Emmanuelle Charpentier
C. Jennifer A Doudna
D. Kalli Purie
Ans. A

8. Choose the correct statement about Captain Tania Shergill (Captain Tania Shergill).

1. Captain Tanya Shergill led an all-footed march of Corps of Signals at the Republic Day Parade in New Delhi.
2. She is the first female parade advertiser in the history of army day celebrations.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D none of these
Ans. C

9. What is the new Railway Helpline Number (new Railway Helpline Number) announced by Indian Railways?

A. 121
B. 139
C. 111
D. 911
Ans. B

10. What is Kalaripayattu?

A. Kerala Boat Race
B. Bullfight that takes place in Kerala
C. Games held in Tamil Nadu
D. The game started with the use of weapons in Kerala
Ans. D

Quiz Time: Which is the most polluted city in the world?

After Iraq, who is the largest oil supplier to India?

Quiz Time: Which tributary of Ganga flows in Chamoli district?

- Sponsored Advert -

Most Popular

- Sponsored Advert -