Improve your general knowledge with these questions

Feb 13 2021 03:12 PM
Improve your general knowledge with these questions

1. In which year was the floppy disk invented?
A. 1971.
B. 1973.
C. 1975.
D. 1977.
Answer: a. 1971.

2. Which of the following Sultans imposed an irrigation tax called Haq-e-Sharb?
A. Iltumish.
B. Alauddin Khilji.
C. Giasuddin Tughlaq.
D. Firoz Tughlaq.
Answer: D. Firoz Tughlaq.

3. The right to equality in the Indian Constitution is conferred by which five Articles?
A. Article 16 to Article 20.
B. Article 15 to Article 19.
C. Article 14 to Article 18.
D. Article 13 to Article 17.
Answer: C. Article 14 to Article 18.

4. During which period did the third Buddhist Sangeeti?
A. Kalashok.
B. Ashok.
C. Kanishka.
D. Ajatashatru.
Answer: B. Ashok.

5. Which of the following national parks is not located in the Andaman and Nicobar Islands?
A. Mahatma Gandhi Marine National Park.
B. Campbell Bay.
C. Guindy National Park.
D. neither of the above.
Answer: C. Guindy National Park.

6. Giving another major setback to which country has the Government of India banned the import of refrigerated air conditioners (AC)?
A. China.
B. Nepal.
C. Pakistan.
D. Bangladesh
Answer: a. China.

7. Union Health Minister Dr Harsh Vardhan announced that by which year India has targeted to be trans-fat free?
A. 2022.
B. 2025.
C. 2028.
D. 2030.
Answer: a. 2022.

8. What type of printer is made of ribbon used?
A. Dram Printer.
B. Dot matrix.
C. inkjet printer.
D. None of these
Answer: B. Dot matrix.

9. The book named Rehla is a description of the events of which ruler's time?
A. Firoz Tughlaq.
B. Bahlol Lodi.
C. Muhammad bin Tughluq.
D. Ibrahim Lodi.
Answer: C. Muhammad bin Tughluq.

10. Which dynasty was replaced by the Tughlaq dynasty from Delhi?
A. Slave dynasty.
B. Khilji dynasty.
C. Lodi Dynasty.
D. Syed dynasty.
Answer: B. Khilji dynasty.

11. Which of the following countries has developed the world's largest solar tree?
A. Nepal.
B. China.
C. India.
D. Russia.
Answer: C. India.

12. Recently in which state is the Chief Minister Kisan Kalyan Yojana being launched?
A. Bihar.
B. Punjab.
C. Jharkhand.
D. Madhya Pradesh.
Answer: D. Madhya Pradesh.

13. Who was the last ruler of Tughlaq dynasty?
A. Muhammad bin Tughluq.
B. Naseeruddin Mahmud Tughlaq.
C. Firoz Tughlaq.
D. neither of the above.
Answer: B. Naseeruddin Mahmud Tughlaq.

14. Created an agriculture department named "Divan-e-Kohi"?
A. Balban
B. Muhammad bin Tughluq.
C. Alauddin Khilji.
D. Giasuddin Tughlaq.
Answer: B. Muhammad bin Tughluq.

15. When was the Gateway of India built?
A. In 1857.
B. In 1911.
C. In 1927.
D. In 1947.
Answer: B. 1911.

Also Read-

Modi government announces Jan Aushadhi Center to open at block level

Prime Minister Nehru made big mistake of giving land to China: BJP general secretary CT Ravi

Questions that can make you more successful