Which of the following cyclones came to India?

1. Choose the correct statement about the proximal optimity fuse.

1. Proximity fuse (Proximity fuze) is a fuse that automatically explodes an explosive device when the target distance is reduced by the predetermined value.
2. It is estimated that it increases lethality by 5 to 10 times as much as other fuses.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D None of these
Ans. C

2. Which is the fastest missile in the world?

A. Shaheen
B. BrahMos
C. Hellfire
D. Harpoon
Ans. B

3. Choose the correct statement about green tax.

1. Transport vehicles older than eight years should be charged at the rate of 10-25% of road tax.
2. Low green tax will be levied on public transport vehicles such as city buses.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D None of these
Ans. C

4. Which vehicles will be exempted from green tax?

A. Electric Cars
B. SUV
C. Public Transport Buses
D. None of these
Ans. A

5. Who appoints the Chief Justice of the High Court?

A. Prime Minister of India
B. President of India
C. Governor of the State
D. Chief Justice of India
Ans. B

6. Select the correct statement about the Famous Third Judges' case.

1. It was decided in 1993.
2. The Supreme Court had expanded the collegium to a five-member body instead of 3.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D None of these
Ans. B

7. What is LASI?

A. Longitudinal Ageing Study of India
B. Longitudinal Antigen study in India
C. Latent Anti-ageing Science
D. None of these
Ans. A

8. Choose the correct statement regarding LASI.

1. It is a comprehensive national survey of scientific examination of the health, economic and social determinants and outcomes of the aging population in India.
2. It is India's first and world's largest survey that provides longitudinal databases aimed at formulating policies and programs for the elderly population on the parameters of social, health and economic prosperity.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D None of these
Ans. C

9. What is a green bond?

1. Green bonds (Green Bond) is a certain means of raising funds in a way which is specifically reserved for raising funds for climate and environmental projects.
2. It provides tax incentives and tax exemptions for investors.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D None of these
Ans. C

10. Which of the following cyclones came to India?

A. Katrina
B. Air
C. Sandy
D. Isais
Ans. B

Who was the first and only Satyagrahi to perform "Satyagraha for Drinking Water"?

Quiz Time? Which tributary of Ganga flows in Chamoli district?

Which of the following are the objectives of Parker Solar Probe Mission?

- Sponsored Advert -

Most Popular

- Sponsored Advert -